Ar  

žinojote?

Skrudintos pupelės – tamsiau paskrudintose pupelėse yra mažiau kofeino

Tamsiau paskrudintose pupelėse yra mažiau kofeino

 

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.

Yra daugiau nei 50 kavos rūšių

Daugiau nei 50 rūšių

 

Nors yra daugiau nei 50 kavos rūšių, komercinei kavos gamybai naudojamos tik 2 – arabika ir „Robusta“. Arabika yra pati populiariausia. 70 % žmonių pirmenybę teikia jai, o ne „Robusta“.

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Nors yra daugiau nei 50 kavos rūšių, komercinei kavos gamybai naudojamos tik 2 – arabika ir „Robusta“. Arabika yra pati populiariausia. 70 % žmonių pirmenybę teikia jai, o ne „Robusta“.
Nors yra daugiau nei 50 kavos rūšių, komercinei kavos gamybai naudojamos tik 2 – arabika ir „Robusta“. Arabika yra pati populiariausia. 70 % žmonių pirmenybę teikia jai, o ne „Robusta“.

Kavamedžio uogos

Kavos pupelės yra uogų viduje

 

Kavos pupelės iš tikrųjų yra sėklos iš kavamedžio uogų.

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.

Kavą atrado ožkos

Kavą atrado ožkos

 

Anot Afrikos legendos IX a., piemuo, vardu Kaldi, ganydamas savo ožkas pamatė, kaip užkandusios kavamedžio uogų jo ožkos pradėjo „šokti“.

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.

Kava gali būti naudojama kaip automobilio degalai

Kava gali būti naudojama kaip automobilio degalai

 

Perdirbti kavos tirščiai gali būti naudojami kaip švarus ir pigus biokuras. Kol kas tai dar nėra rinkoje išplėtotas sprendimas, todėl kavos tirščių dar nevertėtų pradėti kaupti!

Visame pasaulyje per sekundę išgeriami 29 000 kavos puodelių

900 mlrd. puodelių

 

Kiek tuomet kavos puodelių visame pasaulyje išgeriama per metus. Vien per dieną išgeriama 2,5 mlrd. puodelių, nes per sekundę – 29 000!

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.

800 kavos pupelių skonio savybių

Daugiau skonių nei vynų

 

Išskiriama 800 kavos pupelių skonio savybių, kurias galima pajusti ragaujant. Pavyzdžiui, vynas tokių savybių turi „tik“ 400. Siekiant išryškinti kuo daugiau žalių pupelių skonio atspalvių, jos įvairiais būdais skrudinamos. Taigi atrasti mėgstamą kavą galite tik ragaudami kaip vyną.

Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.
Kuo ilgiau pupelės skrudinamos ir kuo ji tampa tamsesnė, tuo daugiau iš jų išgaruoja kofeino.

Kava

Terminai

„Arabica“
„Arabica“ kavos pupelės

Populiariausia kavos rūšis pasaulyje. Šios rūšies kavamedžiai auginami centrinėje ir pietų Amerikoje, rytinėje Afrikos pakrantėje ir tam tikruose Azijos regionuose. Arabiniam kavamedžiui (Coffea Arabica) reikia ypatingų dirvos sąlygų, didelio aukščio (600–2 000 m virš jūros lygio) ir tiesiog palankaus šilumos ir drėgmės santykio.

Baristas
Kavą ruošiantis baristas

Šiuo terminu vadinamas žmogus, kuris yra specialiai išmokytas ruošti ir pateikti įvairių rūšių kavą. Jis kilęs iš itališko žodžio, reiškiančio „baro pardavėją“.

Draugiška paukščiams

Sertifikatas, kuris užtikrina, kad kava užauginta natūraliame tropinių atogrąžų miškų šešėlyje. Taip saugomi atogrąžų miškai, nes jie neiškertami kavos auginimui saulėje – juk taip sąlygos lieka tinkamos tik kelioms paukščių rūšims.

Puokštė
Puokštė

Šviežiai išvirtos kavos kvapas, aromatas, kvepėjimas ir poskonis.

Cherry
Cherry

Sunokęs kavamedžio vaisius. Išėmus sėklas iš vaisiaus, jos tampa žaliomis kavos pupelėmis.

Be kofeino
Be kofeino

Kava, iš kurios buvo pašalinta 97 % arba daugiau joje natūraliai esančio kofeino, yra vadinama kava be kofeino. Ši stimuliuojanti medžiaga iš kavos pupelių pašalinama, kai kavos pupelės dar yra žalios (neskrudintos). Nors tam yra keletas būdų, visiems jiems naudojamas vanduo.

Kavos ruošimas lašinant
Kavos ruošimas lašinant

Kavos ruošimas lašinant, dar vadinamas filtruota kava arba užpilama, tai kavos ruošimo būdas, kai karštas vanduo užpilamas ant maltos kavos filtre. Tada kava laša per filtrą į stiklinę ar puodelį.

Džiovinimas
Kavos pupelių džiovinimas

Kavamedžio vaisių džiovimo būdas, kai jie džiovinami saulėje arba mechaniniame džiovintuve. Kieta, susitraukusi žievelė nuo kavos pupelių nulupama rankomis arba mašina.

Ekstrakcija
Kavos ekstrakcija

Tai kavos kiekis, kurį vanduo ištraukia ruošiant kavą. Optimali ekstrakcija priklauso nuo įvairių veiksnių, pvz., kavos ruošimo laiko, temperatūros ir maltos kavos rupumo. Mažos ekstrakcijos kava gali būti rūgšti, o per didelės – karti.

Fair Trade

„Fair Trade“ sertifikuota kava yra visuomeninis judėjimas, kurio tikslas – rinkti lėšas ir kelti smulkių ūkininkų gyvenimo lygį visame pasaulyje, ypač besivystančiose šalyse. Ši organizacija taip pat skatina tvarumo principus ir padeda saugoti aplinką.

Moka
Mokos kavos pupelės

Moka – tai aukštos kokybės pupelės, gaunamos iš arabinio kavamedžio vaisių, kuris kildinamas iš Jemeno. Toks pavadinimas suteiktas pagal al Muchos uostą, kuris XIV–XIX a. buvo klestintis kavos eksporto centras. Šio pavadinimo nederėtų painioti su šokolado skonio kava, kuri taip pat vadinama moka.

Ekologiška
Ekologiškos kavos pupelės

Ekologiškos produkcijos sertifikatas užtikrina, kad kava nebuvo apdorota herbicidais, pesticidais, insekticidais arba komercinėmis trąšomis.

„Pannarello“
Panarello

Garų vamzdelis, kuris naudojamas pieno putai ruošti.

Žirniauogė
Žirniauogės

Paprastai kiekviename kavamedžio vaisiuje yra po dvi pupeles. Kartais vaisiuje susiformuoja tik viena pupelė. Tokie vaisiai vadinami žirniauogėmis (angl. „peaberries“). Šios kavos pupelės išsiskiria subtiliu, stipriu skoniu; dažniausiai jos atskiriamos nuo kitų derliaus pupelių ir parduodamos brangiau.

Nuimamas filtras
Nuimamas kavos filtras

Espreso kavos aparato komponentas su filtro laikikliu, kuriame laikoma malta kava ruošiant kavą.

Minkštimo nuėmimas
Kavos pupelių minkštimo nuėmimas

Kavamedžio vaisiaus minkštimo ir odelės šalinimas norint išimti kavos pupelę šlapiojo apdorojimo metu iškart po kavamedžio vaisių derliaus nuėmimo.

Rainforest Alliance

Tarptautinė nepelno organizacija, kuri siekia išsaugoti biologinę įvairovę ir užtikrinti tvarų gyvavimą. Kava, pažymėta specialiu spaudu, yra užauginta, arba joje esama priedų, iš „Rainforest Alliance“ sertifikuotų ūkių ar miškų. Tokia kava vadinama „šešėlyje auginta kava“, kuriai priešinga yra saulėje auginta kava – jai užauginti reikia iškirsti miškus, o taip naikinama gamta.

„Robusta“
„Robusta“ kavos pupelės

Kavos rūšis gaunama iš didžiojo kavamedžio (Coffea Canephora) vaisių. Dažniausiai auginamas tropinio klimato šalyse Afrikoje ir pietryčių Azijoje, šis kavamedis veši maždaug 650 metrų aukštyje maždaug 24–29 ºC temperatūroje.

Grūstuvėlis
Kavos grūstuvėlis

Nedidelis, į grūstuvėlį panašus prietaisas, naudojamas maltai kavai „suplukti“ (grūsti) nuimame espreso kavos aparate. Taip užtikrinama, kad karšto vandens srovė per kavą tekėtų vienodai ir būtų išgautas išskirtinis skonis.

Turkiška kava
Turkiška kava

Kavos ruošimo būdas nenaudojant filtro, kad būtų išlaikytas stiprus, išraiškingas skonis. Smulkiai sumalta kava verdama džiazvoje (rytietiškame kavinuke) užpilant ja vandeniu ir dažniausiai įdedant cukraus. Tada kava supilstoma į nedidelius puodelius, o prieš geriant leidžiama nusėsti kavos nuosėdoms.

Šlapiasis apdorojimas
Šlapiasis kavos pupelių apdorojimas

Būdas, kai pasitelkus minkštimo nuėmimo mašiną pupelės atskiriamos nuo kavamedžio vaisių minkštimo. Kad būtų lengviau, prieš tai kavamedžio vaisiai išmirkomi vandenyje. Tada pupelės džiovinamos saulėje arba mechaniniuose džiovintuvuose.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Mūsų svetainę geriausiai galima peržiūrėti naudojant naujausią „Microsoft Edge“, „Google Chrome“ ar „Firefox“ versiją.