Mamos ir kūdikio priežiūra ›› Susipažinkite su žindymo procesu

Čiulpimas, rijimas ir kvėpavimas

Kas tai yra?


Kūdikiai maitinasi pagal tam tikrą ritmą, kurį sudaro koordinuotas trijų etapų procesas: čiulpimas, rijimas ir kvėpavimas.

Šis procesas vyksta tuomet, kai išsiskiria natūralus mamos pienas. Kad pienas išsiskirtų, spenelį apžiojusio kūdikio liežuvis nusileidžia prie apatinių dantenų ir kartu su lūpomis sukuria dalinį vakuumą. Liežuvio galiukas spaudžia spenelį ir pienas teka į burnytę, kol kūdikiui prireiks nuryti. Tada ateina kvėpavimo etapas, kurio metu išsiskiria nedaug pieno arba jis neišsiskiria visai. Šio etapo metu kūdikis pailsi, kad vėl galėtų pradėti maitinimosi procesą. Poilsio ir jėgų kaupimo laikotarpis, kurį žindymo specialistai vadina „čiulpimo pertrauka“, paprastai trunka beveik tiek pat, kiek ir aktyvaus maitinimosi etapas. Kodėl? Todėl, kad to reikia ritmiškam ir efektyviam maitinimuisi. Maistas ir oras į kūdikio organizmą patenka tuo pačiu kanalu, tad teisingas kūdikio maitinimosi procesas ir turi būti koordinuotas bei ritmiškas.

Kaip išmatuoti jūsų kūdikio maitinimosi etapų trukmę


Kūdikiams vystantis ir augant, stiprėja jų maistinio čiulpimo, rijimo ir kvėpavimo įgūdžiai. Vyresni kūdikiai gali pieną traukti ilgiau, kol jiems prireikia poilsio pertraukėlės. Maitinimosi etapų trukmę galite išmatuoti stebėdami savo mažylį ir klausydami bei skaičiuodami, kai jis maitinasi.

Atminkite, kad kūdikiams maitinimasis yra natūralus procesas ir dauguma kūdikių jį suvokia teisingai, net jei jūs to nežinote. Vis dėlto gali būti, kad kai kuriems kūdikiams (ypač ankstukams) mokytis reikės šiek tiek ilgiau. Ilgainiui, kūdikiams augant, maisto čiulpimo etapai tampa vis ilgesni, o kvėpavimo ir poilsio pertraukos trumpėja.

Kaip išrinkti tinkamą buteliuką savo kūdikiui


Ar jūsų kūdikis ilgai geria iš buteliuko ir daro labai ilgas pertraukas? Greičiausiai jam reikia pailsėti ir atgauti jėgas. Laisvos tėkmės buteliukų žindukai turi gėrimo angą, pro kurią pienas teka iškart, kai mažylis jį apžioja. Kūdikis turi pieną nuryti, kad neužspringtų. Tokia tėkmė ir rijimas kūdikį nemenkai vargina, todėl tikrai gera idėja – sumažinti pieno tėkmę, kuri teka iš buteliuko žinduko.

„Philips Avent Natural“ buteliukas su „Natural Response“ žinduku leidžia jūsų kūdikiui kontroliuoti maitinimosi tempą pagal natūralų savo ritmą. Minkštas ir lankstus spenelio formos žindukas veikia kaip krūtis ir pieną išskiria tik tada, kai kūdikis aktyviai čiulpia. Pieno tėkmė iš karto nutrūksta, kai mažylis stabteli, kad galėtų nuryti ir kvėpuoti – visai kaip ir tada, kai žinda mamos krūtį. „Natural Response“ žindukas padeda jūsų kūdikiui ramiai ir patogiai maitintis, todėl lengviau derinti maitinimą iš buteliuko ir žindymą.

Ar jūsų kūdikis ilgai geria iš buteliuko? Gal net taip ilgai, kad praranda norą valgyti dar net neištuštėjus buteliukui? Gali būti, kad metas padidinti tėkmės greitį. Jūsų kūdikiui greičiausiai tenka per sunkiai dirbti, kol pilvukas bus pilnas. Mažyliui padėti gali didesnės tėkmės žindukas.

Jei jums kyla klausimų ar nerimaujate dėl kurių nors iš čia minėtų dalykų, nedvejokite ir kreipkitės patarimo į savo gydytoją.

Atminkite, kad kūdikio maitinimas – tai ne tik technika, bet dar labiau – tėvelių ir mažylio ritualas, todėl tiesiog rūpestingai darykite tai, ką darote: jūs tai atliekate puikiai.

Sukurta „Philips Avent“, bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros specialistais.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Mūsų svetainę geriausiai galima peržiūrėti naudojant naujausią „Microsoft Edge“, „Google Chrome“ ar „Firefox“ versiją.