Par piena zobiem

Pirma laiko netekus pieninių dantų gali kilti vaiko vystymosi problemų. Kodėl pieniniais dantimis turėtume rūpintis ne mažiau nei nuolatiniais?

„Nieko baisaus, išdygs nauji dantys“, – tokį pareiškimą galima išgirsti neretai. Tačiau ar tikrai pieniniai dantys yra mažiau svarbūs nei nuolatiniai?

Dabartinė padėtis šalyje rodo, kad didelė dalis tėvų nesidomi vaiko burnos higiena. Ėduonies pažeisti dantys, dantenų uždegimas ir pieninių dantų šalinimas yra vaikų odontologų kasdienybė. Pastaraisiais metais sparčiai daugėja vaikų dantų gydymo taikant narkozę atvejų. Kodėl tūkstančiai tėvų rizikuoja savo vaikų sveikata? Galbūt galime kaltinti laiko stoką, gyvenimą saldėsių eroje ir gražias jų reklamas, kai kas šioje situacijoje kaltina pačius vaikus. Taigi kas atsakingas – tėvai, vaikai, o gal odontologai?

Pagrindinė priežastis buvo ir yra žinių trūkumas. Dėl tėvų nežinojimo ar nesugebėjimo tinkamai perteikti dantų valymo įgūdžius vaikui gali atsirasti žandikaulio padėties pokyčių, estetinių problemų, formuotis vystymosi patologija, o tai ilgainiui gali pakenkti vaiko socialinei adaptacijai, sukelti sistemines ligas. Kodėl svarbu, kad pieniniai dantys būtų sveiki? Kodėl pieniniais dantimis turime rūpintis ne mažiau nei nuolatiniais?

Zobu higiēna ar elektrisko zobu birsti

Beveik kiekvienas iš mūsų žino, kad pieniniai dantys pradeda dygti pirmaisiais gyvenimo metais. Sulaukus maždaug 7 metų juos pakeičia nuolatiniai dantys. Tačiau su pirmaisiais iškritusiais priekiniais dantimis vystymosi procesas nesibaigia. Paskutiniai pieniniai dantys keičiasi tik sulaukus 11–13 metų. Anksti netekus pieninio danties gali atsirasti nuolatinių dantų padėties problemų ir sąkandžio patologija. Ėduonies pažeistas dantis gali lemti kaulo, kuriame yra nuolatinio danties užuomazga, uždegimą. Pieninius dantis supantys jungiamieji audiniai nėra tokie pat kaip apie nuolatinius dantis, uždegimas apie pieninius dantis plinta daug greičiau ir plačiau. Derėtų neužmiršti, kad po pieniniais dantimis yra nuolatinių dantų užuomazgos. Uždegimas išplitęs į kaulą apie pieninį dantį gali paveikti ir nuolatinio danties užuomazgą. Ėduonis pieniniuose dantyse plinta kur kas greičiau, todėl šiuos dantis prižiūrėti reikėtų ne mažiau nei nuolatinius. Daugybė pieninių dantų pašalinama per anksti, o tai lemia sąkandžio  problemas – nuolatiniai dantys pasislenka į trūkstamų dantų vietą,  susigrūda, atsiranda žandikaulio augimo pokyčių. Vaikui gali būti sunku valgyti, ištarti tam tikrus garsus. Tokiu atveju prireikia ortodontinio ar gerokai sudėtingesnio ortognatinio gydymo

Elektriskais mēles tīrītājs

Odontologai dažnai girdi, kad vaiko dantys kruopščiai prižiūrimi, valomi, tačiau tai nepadeda, nes šeimoje visi turi prastus dantis, esą tai paveldimumas, genai. Tokius mitus būtina sugriauti, tuo neturi tikėti nei tėvai, nei vaikai.

 

Ėduonis yra viena labiausiai pasaulyje paplitusių infekcinių ligų. Nors vaikas mano, kad mažas monstras gyvena jo dantyje, jūs, kaip tėvai, turite suprasti, jog ertmė arba dantų ėduonis vystosi dėl prastos higienos. Milijonai bakterijų dantų apnaše sugeba fermentuoti angliavandenius. Bakterijos perdirba cukrų į rūgštis, o šios tirpdo danties audinius.

 

Vienintelis būdas sustabdyti šį procesą – reguliarus ir taisyklingas dantų valymas. Vaikų dantys turi būti valomi dantų pasta, kurios sudėtyje yra fluoro. Tėvų pareiga yra prižiūrėti vaikų iki 12 metų dantų valymą. Jaunesniems vaikams dantis rekomenduojama pervalyti. Odontologai rekomenduoja tėvams dantis valytis kartu su vaikais, tokiu būdu stengiantis sudominti kasdiene rutinine veikla.

 

Ilgą laiką išlaikyti vaiko dėmesį gana sunku, todėl svarbu sukelti susidomėjimą, motyvuoti vaiką žiniomis, kurios padės suformuoti įprotį..

Elektriskais mēles tīrītājs

Philips rado puikų būdą skatinti vaikus valytis dantis. Philips Sonicare For Kids dantų šepetėlis yra puikus šiuolaikinės technologijos ir novatoriškų savybių derinys, leidžiantis pasiekti ir palaikyti gerą burnos higieną ir motyvuoti vaiką valytis dantis.

Philips Sonicare For Kids dantų šepetėlis, naudojamas kartu su išmaniąja programėle, primins vaikams ir jų tėvams, kad jau laikas valytis dantis. Programėlę galima instaliuoti išmaniajame įrenginyje (telefone ar planšetiniame kompiuteryje). Joje reikia rūpintis mažu gyvūnėliu Sparkliu, kuris padeda motyvuoti valytis dantis. Sonicare for Kids dantų šepetėlis, Bluetooth ryšiu sujungtas su telefonu ar planšetiniu kompiuteriu, padeda stebėti, kad būtų išvalyti visi dantų paviršiai. Siekiant užtikrinti rekomenduojamą dantų valymo laiką dantų šepetėlyje integruotas 2 minučių laikmatis. Šepetėlis turi du valymo režimus. Jo rankena ergonomiška, neslystanti, o pakuotėje galima rasti ir 8 skirtingus lipdukus, kurie dantų šepetėlį paverčia patraukliu žaislu. Šepetėlis turi dviejų dydžių šepetėlių galvutes  minkštais šereliais, šepetėlio galvutės, dengtos guma, apsaugo vaiko dantis ir dantenas. Philips Sonicare For Kids  yra puikus būdas motyvuoti vaikus, pagerinti jų burnos higieną, pašalinti daug problemų ir sumažinti išlaidas dėl ligų, kurių gali kilti netinkamai prižiūrint dantis.

 

Jei norime, jog vaikas būtų muzikantas, darome viską, kad užtikrintume jam kasdienę praktiką ir jis turėtų gerą instrumentą. Jei norime, kad vaikas būtų sportininkas, motyvuojame jį reguliariai lankytis treniruotėse ir klausyti trenerio nurodymų. Raktas į sėkmę yra instrumento kokybė, praktikos dažnumas ir atkaklumas. Taigi tas pat galioja ir kalbant apie dantų valymą – reguliarus kasdienis dantų valymas geru šepetėliu, mokymas tai daryti ir motyvavimas užtikrins, kad vaikas turės gražią šypseną, aiškiai kalbės ir įgis sveiką įprotį visam gyvenimui!

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Mūsų svetainę geriausiai galima peržiūrėti naudojant naujausią „Microsoft Edge“, „Google Chrome“ ar „Firefox“ versiją.