Kā tiek pārnesti vīrusi

Kaip perduodami virusai?

Yra 6 pagrindiniai būdai, kuriais virusas gali būti perduodamas:

Tiesioginis kontaktas

 

Asmeniniai kontaktai, tokie kaip apkabinimas, bučiavimas ir rankos paspaudimas. Apribojus tokį kontaktą, žinant, kad blogai jaučiatės, labai sumažėtų viruso plitimo kitiems tikimybė.

rokas

Netiesioginis kontaktas

 

Tai atsitinka per kontaktus ne tokiu akivaizdžiu keliu, pavyzdžiui, dalinantis stalo įrankiais, palietus durų rankeną ar užterštą vonios čiaupą.

rokas

Lašai ir aerozoliai iš kvėpavimo sistemos

 

Kosulys, čiaudulys, ir net dainavimas yra būdai, kuriais kvėpavimo lašeliai ir aerozoliai gali patekti į orą. Pasak PSO, lašeliai yra didesni (> 5–10 μm) [4], todėl norint juos pernešti reikia būti pakankamai arti.

 

Aerozoliai iš esmės yra lašelių branduoliai – tai mažos dalelės, kurios ore gali išsilaikyti kelias minutes ar kelias valandas, – pakankamai ilgai, kad jas būtų galima įkvėpti.

rokas

Per kraują

 

Per kraują plinta hepatito B, hepatito C ir ŽIV virusai. Plitimas įvyksta kontaktuojant su užkrėsto asmens krauju.

rokas

Vektorinis pernešimas

 

Labiausiai žinomas vektorių platinimo pavyzdys yra maliarija. Šios, kartais mirtinos, infekcijos perduodamos užkrėstų nariuotakojų rūšių įkandimu, tokių kaip: uodai, erkės ir smiltelės.

rokas

Fekalinis-oralinis

 

Taip atsitinka, kai užterštą fekalinę medžiagą kokiu nors būdu nuryja kitas asmuo. Vėlgi, šis pernešimas greičiausiai įvyksta dėl netinkamo rankų plovimo ir netiesioginio kontakto – tualetų nuleidimo bendruose vonios kambariuose ir netinkamos higienos maisto įstaigose.

rokas

Nuorodos

 

[4] Pasaulio sveikatos organizacija. Infekcijų ir epidemijų prevencija bei į pandemijas linkusių ūminių kvėpavimo takų infekcijų kontrolė sveikatos priežiūros srityje. Pasaulio sveikatos organizacija, 2014 m.

[7a] Baron, Paul. „Ore esančių dalelių (aerozolių) susidarymas ir elgsena.“ CDC, 2010. https://www.cdc.gov/niosh/topics/aerosols/pdfs/aerosol_101.pdf

[7b] Tellier R. A gripo viruso perdavimo aerozoliu apžvalga. Emerg Infect Dis. 2006; 12(11):1657-1662.doi:10.3201/eid1211.0604266

Tinkami sprendimai namams

Oro valytuvai
 
 

„Philips“ oro valytuvai pašalina virusus, bakterijas ir alergenus bei palengvina alergijos simptomus.

Oro valytuvai ir drėkintuvai
„du viename“
 

Ar Jūs rūpinatės oro kokybe namuose ? Atsikratykite alergenų ir padidinkite drėgmės lygį, naudodamiesi įrenginiais „du viename“.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Mūsų svetainę geriausiai galima peržiūrėti naudojant naujausią „Microsoft Edge“, „Google Chrome“ ar „Firefox“ versiją.